diumenge, 17 d’abril del 2011

Presentació del CD, DVD i Llibre dels 15 anys de la Taverna di Enrico


El pròxim dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi, serà presentat al públic el llibre, cd i dvd La Taverna di Enrico, que Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries han produït amb motiu del 15è aniversari de l’espectacle emblemàtric de la Festa del Renaixement de Tortosa.
L’acte trindrà lloc a les 20,30h al pati dels Reials Col.legis i comptarà amb l’assistència d’actors i músics participants a la Taverna di Enrico i també de representants institucionals a com són Ferran Bel, alcalde de Tortosa, i Domingo Tomàs i Ramon Cardús, director i president d’honor de la Festa del Renaixement.
Editat per Cossetània i Discmedi Blau i considerat com tot un objecte de col.leccionista, La Taverna di Enrico conté un DVD amb la gravació íntegra de l’espectacle i diversos extres, un CD amb totes les cançons i un llibre amb el text teatral, la història i imatges de diverses èpoques. També compta amb escrits de diversos actors que han interpretat els principals personatges de l’espectacle en els darrers anys, com Xavi Serrano o Cesc Casanovas, actualment ben coneguts per les seues habituals intervencions als televisius Polònia i Crakòvia.
La Taverna di Enrico, produïda per la cooperativa de serveis culturals Túbal a proposta de la pròpia Festa del Renaixement. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van participar en la primera edció en un espectacle itinerant i de petit format en el que es traslladaven a l’època del Renaixement caracteritzats de pelegrins. Just acabada la primera edició, l’aleshores director i fundador de la festa, Ramon Cardús, els va proposar de crear un espectacle musical que de manera permanent es representés d’any en any. Així va nàixer la Taverna di Enrico, una mena de proposta de varietés d’època, destinada a ser tot un clàssic per als milers de visitants que es traslladen a la ciutat. Dirigida i interpretada per Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries compta amb un repartiment de 18 músics i actors que interpreten 21 personatges.


En els seus primers 12 anys l’espectacle es va representar al claustre del Casal Tortosí, antic convent de Sant Joan, ubicat al centre històric de la ciutat. Des del 2008 es va traslladar al fortí de defensa conegut com les Avançades de Sant Joan per tal de poder ampliar el nombre d’espectadors i recuperar nous espais per a la festa. Aquell any una carpa de circ acollia les representacions i al 2009 es va portar a la seua actual ubicació al peu de la muralla com a campament a l’aire lliure. A una mitja de 4 representacioins diaries, fins ara uns 35.000 espectadors ja han vist la Taverna di Enrico.
Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van voler crear un divertiment musical desenfadat, participatiu i apte per a tot tipus de públic, en el que es combinés la història amb la llegenda, la tradició i l’humor. Dins del rigor històric de la Festa del Renaixement, els Quicos van obtenir llicència per encabir dins del seu espectacle qualsevol element, anècdota o referència per atemporal o esbojarrada que fos.

L’acció se centra en un recinte propietat del taverner Enrico Provinciale, un tortosí d’ascendència genovesa i potser familia llunyana de Cristòfol Colom, que aprofita els 4 dies de gran festa per muntar una sessió de varietats (música, dansa i acrobàcia) amb l’ajuda d’una colla d’amics, vells coneguts, als que allotja i dona de menjar a canvi de les seues aportacios artístiques. Entre ells hi ha un faquir, una princesa àrab, un músic bretó i la troupe de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries esdevinguts pelegrins que viatgen per tota la península ibèrica i que tornen a casa un cop a l’any per no perdre’s la festa del Renaixement.